Hier is een eenvoudig recept voor een varkenshaasje, geïnspireerd op de stijl van slagerijen zoals Slagerij Van Tol. Dit gerecht is perfect voor een feestelijke gelegenheid of een gezellig diner.
Varkenshaasje met kruidenkorst
Ingrediënten:
1 varkenshaasje (ongeveer 500 gram)
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel verse tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
1 eetlepel verse rozemarijn (of 1 theelepel gedroogde rozemarijn)
1 eetlepel mosterd (bij voorkeur Dijon)
Zout en peper naar smaak
100 gram paneermeel
50 gram geraspte Parmezaanse kaas (optioneel)
1 eetlepel boter (voor het bakken)
Bereidingswijze:
Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 180°C (160°C hetelucht).
Kruidenmix: Meng in een kom de olijfolie, knoflook, tijm, rozemarijn, mosterd, zout en peper. Dit wordt de marinade voor het vlees.
Marineren: Wrijf het varkenshaasje in met de kruidenmix en laat het minimaal 30 minuten marineren (idealiter een paar uur in de koelkast).
Paneerlaag: Meng in een andere kom het paneermeel met de Parmezaanse kaas (indien gebruikt) en een snufje zout en peper.
Bakken: Verhit de boter in een ovenbestendige pan op middelhoog vuur. Bak het varkenshaasje rondom bruin (ongeveer 2-3 minuten per kant).
Paneerlaag aanbrengen: Haal het varkenshaasje uit de pan en druk het in het paneermeelmengsel zodat het goed bedekt is.
Oven: Plaats het varkenshaasje terug in de pan (of in een ovenschaal) en zet het in de voorverwarmde oven. Bak gedurende 20-25 minuten, of totdat de interne temperatuur 65°C bereikt. Laat het vlees even rusten voordat je het aansnijdt.
Serveren: Snijd het varkenshaasje in plakken en serveer het met een frisse salade of seizoensgroenten en een aardappelgerecht naar keuze.
Eet smakelijk!